جی پی اس خودرو

آشنایی با تمامی علائم خرابی استپر موتور

1516 بازديد
1401/09/07
آشنایی با تمامی علائم خرابی استپر موتور
کپی شد

پیش از آنکه دچار مشکلات بزرگ‌تری مانند خرابی موتور خودرو شوید، بهتر است از طریق آشنایی با علائم خرابی استپر موتور، از این وقایع جلوگیری کنید. خطای استپر خودرو ممکن است زمانی ایجاد شود که حتی خود ما از آن آگاه نیستیم. بنابراین اگر احساس می‌کنید موتور خودروی شما اخیرا کمی عجیب رفتار می‌کند، با ما در ادامه این مطلب همراه باشید. چرا که این مقاله تمامی علائم خرابی استپر موتور+نحوه رفع مشکل آن را برای شما بررسی خواهد کرد.

استپر موتور چیست؟ قطعه‌ای حیاتی در سیستم خودروی شما

پیش از آنکه به سراغ خطای استپر موتور یا روش‌های تعمیر استپر موتور برویم، بد نیست به این سوال اساسی پاسخ دهیم که اصلا استپر موتور چیست؟ استپر موتور (Idle Control Valve) قطعه‌ای در بخش موتور خودرو است که وطیفه کنترل موتور در دور آرام را بر عهده می‌گیرد. مانند دستگاه ردیاب خودرو، دستگاه استپرها نیز معمولا یکسان هستند و در مدل‌های خودروی مختلف، ظاهری یکسان دارند. بنابراین تفاوتی ندارد برای آشنایی با علائم خرابی استپر موتور 206 وارد این مقاله شده‌اید یا مایلید تست استپر ال 90 انجام دهید؛ اطلاعات این مقاله برای صاحب هر خودروی شخصی مفید خواهد بود. بنابراین از شما دعوت می‌کنیم در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا علائم خرابی استپر موتور را بشناسیم.

خطای استپر موتور کدام است؟ علائم خرابی استپر موتور را بشناسید

جالب است بدانید علاوه‌بر استپر، به این بخش از موتور خودرو، سوپاپ کنترل هوا در دور آرام نیز گفته می‌شود. با توضیحات ارائه‌شده، اگر احساس می‌کنید دچار خطای استپر موتور شده‌اید، احتمالا دلیل این اتفاق چیزی جز تجمع رسوبات و آلودگی‌ در بخش انژکتورهای سوختی خودرو نباشد. معمولا یک دستگاه جی پی اس مخفی حرفه‌ای، هنگام مواجه‌شدن موتور با اشکلات فنی، شما را از محل بروز اشکال آگاه می‌کنند. با این حال اگر می‌خواهید از روش‌های سنتی بهره‌مند شوید، ما در ادامه این مطلب 3 تا از مهم‌ترین علائم خرابی استپر موتور را برای شما آورده‌ایم.

1. چراغ چک موتور روشن است؛ مهم‌ترین علامت خطای استپر موتور

یکی از ساده‌ترین روش‌های اطلاع از خرابی استپر، چک‌کردن چراغ موتور است. البته در نظر داشته باشید که چراغ موتور خودرو، به دلایل متعددی می‌تواند روشن شود. برای مثال نصب دزدگیر می‌تواند روی سیستم برق‌کشی خودرو تداخل ایجاد کرده و سبب روشن‌شدن چراغ موتور شود. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم برای تامین امنیت خودروی خود، همیشه به سراغ خرید جی پی اس کوچک ارزان به جای دزدگیرهای قدیمی و دردسرآور بروید.

همچنین با یک اسکن کامپیوتری در مراکز تعمیرات خودرو، می‌توانید بفهمید که علت اصلی روشن‌شدن چراغ چک موتور چیست. اگر نتایج اسکن، کد P0505 را نشان دهد، مشخصا درحال مشاهده یکی از علائم خرابی استپر موتور هستید.

خطای استپر موتور با روشن‌شدن چراغ موتور در خودرو

2. دور آرام موتور؛ علامتی که می‌گوید به تعمیر استپر موتور نیاز دارید

دومین علائم رایج خرابی استپر موتور، دور آرام ناهنجار یا نامنظم موتور است. در یک نگاه کلی می‌توان گفت وظیفه اصلی استپر موتور، تنظیم و حفظ سرعت دور موتور به‌صورت منظم است. اگر احساس می‌کنید دور موتور خودرو به‌صورت متناوب بالا و پایین می‌شود یا سرعت آن از حالت عادی بسیار دور است، به احتمال زیاد درحال برخورد با خطای استپر موتور هستید. معمولا یک ردیاب ماشین مخفی به شما به‌صورت دقیق اعلام می‌کند که خودرو با چه سرعتی درحال حرکت است. به این اعداد دقت کنید و اگر احساس می‌کنید موتور در حالت دور آرام، دچار تکان‌ها و لرزش‌های غیر منتظره می‌شود، به فکر تعمیر استپر موتور باشید.

معمولا چنین شرایطی، یک علت داغ شدن استپر موتور نیز به شمار می‌آید؛ چرا که در این حالت به موتور هوایی کمتر از میزان لازم می‌رسد. در نتیجه شما تکان‌های ناگهانی و لرزش‌های آنی را احساس خواهید کرد.

دور آرام یا پر شتاب موتور، یکی از علائم خرابی استپر موتور شما

3. خاموش‌شدن ناگهانی موتور؛ یکی دیگر از علائم خرابی استپر موتور

آیا خاموش‌شدن‌های ناگهانی خودروی شما، نگرانتان کرده است؟ جالب است بدانید خاموشی ناگهانی خودرو یا خاموشی خودرو در مواجهه با بار اضافی، می‌تواند از علائم خطای استپر موتور باشد. در ادامه برخی از حالت‌های خاموشی خودرو در صورت خرابی استپر را برای شما لیست کرده‌ایم.

  •       خاموشی خودرو بلافاصله پس از روشن‌کردن کولر یا بخاری
  •       روشن‌نشدن خودرو در حالت درجا
  •       خاموش‌شدن ناگهانی خودرو در میانه راه
  •       خاموش‌شدن خودرو پس از احساس‌کردن بار اضافی

در چنین حالتی نیز ممکن است هوای کافی به موتور نرسیده و استپر سرشار از آلودگی و کربن شما، سبب خاموش‌شدن خودرو شود. با این حال در نظر داشته باشید که علت روشن نشدن ماشین در هوای سرد می‌تواند کاملا متفاوت‌تر و البته خوشبینانه‌تر باشد. بنابراین پیش از آنکه به سراغ تعمیر استپر موتور یا تعویض استپر بروید، بهتر است به کمک یک تعمیرکار ماهر، علت علائم مشاهده‌شده را بررسی کنید.

استپر را تمیز کنید؛ ساده‌ترین روش رفع مشکل خرابی استپر خودرو

در ابتدای این مطلب گفتیم یکی از ساده‌ترین و البته رایج‌ترین علت‌های مواجهه با خطای استپر موتور، انباشته‌شدن کثیفی، آلودگی و کربن در آن است. با توجه به این مطلب، پیش از آنکه به سراغ تعمیر استپر موتور بروید و معایب حذف استپر موتور را به جان بخرید، بهتر است روش‌های تمیزکردن استپر را بیاموزید.

  •       قدم اول: مجرای ورودی هوای موتور را از دریچه گاز خودرو جدا کنید.
  •       قدم دوم: استارت بزنید و دور موتور را 1000 الی 1500 تنظیم کنید.
  •       قدم سوم: یک اسپری تمیزکننده معمول خودرو را بر دریچه گاز اسپری کنید.
  •       قدم چهارم: موتور را خاموش کرده و حداقل سه دقیقه صبر کنید تا مجرای هوا پاک شود.
  •       قدم پنجم: قدم دوم تا چهارم را مجددا تکرار کنید.
  •       قدم ششم: موتور را خاموش کرده و مجرای ورودی را به دریچه گاز متصل کنید.
  •       قدم هفتم: موتور را روشن کرده و دور موتور را به 1000 الی 1500 برسانید.

پس از انجام صحیح این مراحل، احتمالا با دود سفیدی که از اگزوز خارج می‌شود مواجه خواهید شد. اگر با چنین صحنه‌ای مواجه شده‌اید به شما تبریک می‌گوییم؛ چرا که مراحل را به‌درستی انجام داده‌اید و احتمالا توانسته‌اید خطای استپر موتور را رفع کنید. با این حال اگر پس از پایان، همچنان با علائم خرابی استپر موتور مواجه می‌شوید، باید به فکر تعویض یا تعمیر استپر موتور باشید. البته نگران نباشید؛ قیمت استپر موتور چندان زیاد نیست. با این حال اگر می‌خواهید هزینه‌هایتان را به حداقل برسانید، می‌توانید از ادامه این مطلب برای تعویض استپر موتور توسط خودتان، بهره‌مند شوید.

استفاده از اسپری تمیزکننده موتور برای تمیزکاری استپر موتور

استپر را تعویض کنید؛ قدم به قدم آموزش تعویض استپر موتور خودرو

علت خرابی مکرر استپر موتور می‌تواند خرابی قطعه باشد. در چنین شرایطی باید دست به کار شده و برای تعویض استپر موتور آستین بالا بزنید. در ادامه قدم به قدم با شما هستیم تا بدون آسیب‌زدن به خودرو، تعویض استپر را بیاموزید.

  •       قدم اول: استپر را از روی دریچه گاز یا منیفولد ورودی پیدا کرده و آن را باز کنید.
  •       قدم دوم: باتری را جدا کنید تا با ایجاد بار الکتریکی ساکن، به قطعات مختلف خودرو آسیب نزنید.
  •       قدم سوم: موانع اطراف استپر را به‌دقت جدا کنید.
  •       قدم چهارم: یک پیچ‌گوشتی سرتخت بردارید و سنسور پشت استپر را به‌آرامی جدا کنید. همچنین دو پیچ در اطراف استپر وجود دارند که باید آن‌ها را نیز باز کنید.
  •       قدم پنجم: استپر جدید را نصب کرده و پیچ‌ها را سر جایشان محکم کنید.
  •       قدم آخر: تمامی قطعاتی که خارج کرده‌اید را سر جایشان بگذارید و اتصال‌ها را مجددا برقرار کنید.

پس از این کار کافی است نسبت به علائم خرابی استپر حساس باشید. آیا توانسته‌اید علائم خرابی استپر موتور را رفع کنید؟ اگر خطای استپر موتور همچنان برقرار بود، بهتر است به یک مکانیک یا تعمیرکار حرفه‌ای مراجعه کنید و از او بخواهید علت این علائم را ریشه‌یابی کند.

علائم خرابی استپر موتور و نحوه تعویض استپر موتور

کلام آخر؛ علت به‌وجودآمدن علائم خرابی استپر موتور چیست؟

در این مطلب از وبلاگ جی پی اس خودرو، انواع علائم خرابی استپر موتور+نحوه رفع مشکل آن را بررسی کردیم. در یک نگاه کلی می‌توان گفت مهم‌ترین علت ایجاد خطای استپر موتور، انباشته‌شدن کربن و آلودگی در مجراهای آن است. بنابراین ساده‌ترین روش حل علائم خرابی استپر، تمیزکردن آن است. آیا این مطلب برای شما مفید بود؟ تجربیات خود را از نحوه حل مشکل استپر موتور را با ما و سایر خوانندگان این مطلب درمیان بگذارید.

این محتوا برای شما چقدر ارزشمند بود؟
2.4 از 5 رای

نظرات کاربران

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *